Skip to content

Świąteczne zioła i przyprawy

Świąteczne zioła i przyprawy

Święta Bożego Narodzenia od zawsze kojarzą nam się z wieloma zapachami. Pomarańczy, grzybów, barszczu z uszkami, pieczonego karpia, czy korzennych pierniczków. Nie byłoby jednak tych zapachów, gdyby nie zioła i przyprawy do nich dodane.

IMBIR
Właściwości odżywcze:

źródło witaminy C, A, E, K, B6
zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
Zastosowanie w kuchni:

mielony: dodatek do ciast, pieczonych jabłek, ciast i ciasteczek, sałatek owocowych
świeży: poprawia smak mięs i mdłych potraw
Działanie zdrowotne:

ułatwia trawienie
łagodzi mdłości
leczy przeziębienie
łagodzi bóle miesiączkowe
chroni przed zakrzepicą i poprawia krążenie krwi
wspiera leczenie migreny
działa przeciwobrzękowo
wpływa na zwiększenie koncentracji
!!! Jeśli masz problemy dotyczące przewodu pokarmowego – unikaj imbiru. To pikantna przyprawa, która może działać drażniąco.

CYNAMON
Właściwości odżywcze:

źródło witaminy C, A, E, K, B6
zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone
Zastosowanie w kuchni:

idealny do deserów, jak np. pieczone jabłka, szarlotka
dodatek do pierników i ciastek korzennych
podkreśla smak herbat, kompotów, gorącej czekolady, ponczów, nalewek
dodatek do dań mięsnym z owocami i kuchni egzotycznej
Działanie zdrowotne:

może opóźnić wystąpienie choroby Alzheimera
wykazuje właściwości antynowotworowe
przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu
doskonały do odkażania skóry
pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu
korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację


KURKUMA
Właściwości odżywcze:

źródło witaminy C, E, K, B6
zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone oraz tłuszcze trans
Zastosowanie w kuchni:

nadaje żółtawą barwę wielu potrawom (np. ryż, ziemniaki)
podkreśla smak rosołu
nadaje wyjątkowy smak daniom z drobiu, rybom i owocom morza
stosowana w marynatach oraz jako składnik musztardy i sosów musztardowych
Działanie zdrowotne:

wspomaga pracę mózgu
wykazuje szerokie właściwości antynowotworowe
działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i rozkurczająco
wspomaga przeciwdziałanie zaburzeniom trawiennym
wzmacnia odporność
obniża poziom cukru we krwi
!!! Dla lepszego efektu, używaj kurkumy w towarzystwie pieprzu i/lub papryki.

GOŹDZIK
Właściwości odżywcze:

źródło witaminy C, A, E, K, B6
zawiera kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone
Zastosowanie w kuchni:

podkreśla smak kompotów, ponczów, herbat i grzanego wina
składnik marynat i sosów
poprawia smak bigosu, rosołu, pasztetu i dań na bazie grzybów
składnik ciast i ciasteczek bożonarodzeniowych
Działanie zdrowotne:

obniża poziom cholesterolu
wspomaga walkę z grypa i przeziębieniem
usuwa nieprzyjemny zapach z ust
pomocny w dolegliwościach bólowych zębów i głowy


JAŁOWIEC
Właściwości odżywcze:

owoce jałowca są bogate w witaminę C
zawiera spore ilości chromu, miedzi, wapnia i żelaza
Zastosowanie w kuchni:

stosowany przy wędzeniu wędlin i mięs
poprawiający smak dań z grochu i fasoli
stosowany jako popularna przyprawa dań mięsnych, w szczególności dziczyzny
Działanie zdrowotne:

pomocny przy nerwobólach i zapaleniu korzonków
wykazuje działanie moczopędne, odkażające i bakteriobójcze
ułatwia trawienie
pobudza wydzielanie żółci
przeciwdziała cellulitowi
zwalcza łupież


KARDAMON
Właściwości odżywcze:

źródło witaminy C oraz B6
zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, żelazo
zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone
Zastosowanie w kuchni:

doskonała przyprawa do pierników, marcepanu, sałatek owocowych, słodkich sosów i likierów
podkreśla świeży smak dyni i marchwi
chętnie stosowany do zup, dań rybnych i dań mięsnych
składnik arabskiej kawy i indyjskiej herbaty
Działanie zdrowotne:

wspomaga odchudzanie
stosowany podczas walki z przeziębieniem
odświeża oddech
wspomaga leczenie bólu brzucha, biegunek i zaparć
szeroko stosowany w medycynie naturalnej

Koszyk