Święta Bożego Narodzenia to najbardziej wyczekiwany czas w roku. Pachnąca choinka, apetyczne mandarynki, rodzina przy jednym stole, a w tle – kolędy. Z drugiej jednak strony, warto pamiętać też o świątecznym pośpiechu – by ze wszystkim zdążyć na czas, o suto (czasami zbyt suto!) zastawionym stole, a także – o poczuciu braku energii do działania po trzech dniach spędzonych głównie na pochłanianiu świątecznych pyszności.
Dlatego nie zapomnijcie wciągnąć na listę dań wigilijnych…ziół! Dzięki nim, będziecie mogli w pełni cieszyć się świętami w rodzinnym gronie – łagodząc dyskomfort, jaki może pojawić się między pakowaniem prezentów, a trzecią z kolei dokładką makowca.
Na ukojenie nerwów
Chociaż święta to czas spokoju i radości, przygotowania do nich – bywają stresujące. Zakupy na ostatnią chwilę, dopieszczanie świątecznych potraw, a w końcu – dojazd na czas na kolację wigilijną.
Aby ułatwić sobie przygotowania do świąt, warto sięgnąć po herbatkę ziołową z melisy. Wspomaga ona odprężenie organizmu, pomaga rozluźnić się – a także – umożliwia spokojny sen.
Możemy sięgnąć po tradycyjny napar z melisy, jednak przy kolacji wigilijnej lub bożonarodzeniowym spotkaniu z rodziną, możemy wybrać wersje smakowe tej herbatki: melisę z pigwą lub melisę z pomarańczą.
Na orzeźwienie
Jeśli podczas przygotowań do świąt zaczyna brakować nam energii, warto sięgnąć po miętę. Orzeźwia, pomaga się odprężyć (a dodatkowo wspomaga procesy trawienne!).
Herbatka miętowa to ulubiona herbatka ziołowa Polaków – jest więc duże prawdopodobieństwo, że znajdziemy ją w szafce także wtedy, gdy święta spędzamy w gościnie.
Picie mięty jest doskonałym ukoronowaniem posiłku. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję tradycyjną, czy miętę z cytryną lub pomarańczą, po kubku aromatycznej herbatki, będziemy mieć więcej energii, by wstać na chwilę od stołu i wybrać się z rodziną na zimowy spacer po okolicy.
Na trawienie
Nie ma czego ukrywać, Boże Narodzenie to święta, które w dużej mierze spędzamy przy stole. Aby zniwelować dyskomfort wynikający ze spróbowania 12 wigilijnych potraw (a także – kilku kolejnych w następne dni świąt), warto sięgnąć po zioła, które mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.
Niezawodna jest tu mięta, której szeroki wachlarz właściwości opisaliśmy już wyżej. Możemy też zaparzyć rumianek lub herbatkę z kopru włoskiego.
Wpływają one pozytywnie na procesy trawienne, pomagają zniwelować uczucie pełności i wzdęcia.
Na gardło i struny głosowe
Boże Narodzenie to czas intensywnych rozmów, a także – wspólnego kolędowania przy wigilijnym stole. W takich warunkach – nietrudno o nadwyrężenie strun głosowych i gardła, zwłaszcza, gdy temperatura pomieszczenia jest wysoka, a powietrze – suche.
Wtedy z pomocą przychodzi napar z szałwii. Działa on bowiem kojąco na gardło i struny głosowe, a do tego – wspiera odporność organizmu.
W trakcie świąt warto sięgnąć po herbatki ziołowe. Ich wyjątkowe właściwości sprawią, że Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej udane. Naparami z ziół możemy zastąpić kawę podawaną po posiłkach, wprowadzając w ten sposób nową, świąteczną tradycję.